Spoločnosť EXTERIER SVK, s.r.o. je certifikovaný partner pre predaj a montáž ​výrobkov Ž​alúzie NEVA 

A kültéri napháló szövetek műszaki jellemzői: milyeneket ismerünk és miből készülnek?

A kültéri napháló- úgynevezett ZIP Screen- magas szintű hővédelmet, eső, fagy és szélállóságot nyújt. Mindez a szövetnek köszönhető, amelyből készül. A piacot a PVC -réteggel bevont üveg, vagy poliészter szálakból készült árnyékolók uralják, de találkozhat PVC -nélküli naphálóval is. Vizsgáljuk meg részletesebben a szövet alapanyagot.

Eredeti screenek: poliészter szálak + PVC

Az eredeti kültéri naphálók olyan szövetből készülnek, amely a screen elnevezést kapta. Innen ered a zipscreen szó is.Ennek az anyagnak az alapja poliészter (PES) szál, amely PVC réteggel van bevonva. A textíliát először csupasz PES szálakból fonják össze, majd PVC bevonattal -lágyított polivinilkloriddal vonják be. Ennek a folyamatnak köszönhetően a screen egybeolvadt felületet képez, mivel az összefonódott szövetben lévő lyukak nagy része bezárul, minek következtében már nem lesz áttetsző. Ez a típusú szövet Soltis néven található meg kínálatunkban. Pontosabban a Soltis Perform 92 típust kínáljuk, melyet a Serge Ferrari gyártó úgy jelöl, mint a legjobb hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkező szövetet. A Serge Ferrari cég természetesen gyárt más típusú szöveteket is, mint például a Horizon 86-ot, Harmony 88-at, Master 99-et vagy Opaque B92-őt. A számok ne tévesszék meg Önöket, ugyanis nem az anyag áteresztőképességét jelzik, hanem csak egy kereskedelmi névről van szó.Az ilyen típusú szövet gyártói közé tartoznak még a Mechoshade, Phifer, Vertilux, Alkenz, Bestex, Verosol, Bandalux (roleta Vertisol) vagy Loncar egyaránt.

A poliészter szálak előnyei és hátrányai:

+ évtizedeken át a piacon levő, kiválló anyag + szakadásálló + rugalmas, feszültség hatására kissé kitágul / összehúzódik, majd visszatér eredeti formájába– nem képes ellenállni a magas hőmérsékletnek – élettartama rövidebb az üvegszálas szövetéhez képest

Soltis szövet részlete, melyet először összefonnak, majd PVC-vel vonják be. Ennek köszönhetően szilárd benyomást kelt. 

Üvegszálas szövetek PVC bevonattal

Nagyon népszerűek az üvegszálas screenek, amelyek színes PVC réteggel vannak bevonva. Ebben az esetben a szálakat még az összefonás előtt vonják be. Bevonás után már az anyag nem kerül módosításra.Kínálatunkban ezt a típusú szövetet Serge márkanév alatt találja meg, melyet a Helioscreen forgalmaz. Kínálatunkból a Serge 3% típust ajánljuk Önöknek. A Helioscreen PVC bevonatú üvegszálas szöveteket is kínál, melyek a Scala vagy Staccato név alatt találhatóak.Ennek az anyagnak közismert képviselője a Satiné. Más gyártók közé például a Mermet, Phifer vagy a COPAC tartozik.

Az üvegszálak fő előnyei és hátrányai:

+ kiválóan ellenáll a magas hőmérsékletnek + nem gyúlékony + hosszabb élettartamú, mint a poliészter szálak– sérülékenyebb, mint a poliészter szálak – kevésbé rugalmas

Sergé anyag, amely jobban szövet benyomást kelt

Üvegszál szövet PVC nélkül

Mivel a napháló textilek kialakításában állandó fejlesztések vannak, már Screen Nature anyaggal is találkozhatnak a piacon, amely 100% üvegszálból készül. Ezeknél a szöveteknél a bevonat már nem szükséges. A szövet nem tartalmaz PVC-t, poliésztert se halogéneket, így egyben környezetbarát is.Említésre méltó, hogy a screeneken lévő PVC réteg egy kulcsfontosságú tényező, amely növeli a termék tartóságát és élettartalmát. Ez esetben mi magunk is kíváncsiak vagyunk arra, hogyan fog a Nature szövet gyakorlatban ellenállni az igényes éghajlati viszonyokban. Kínálatunkban egyelőre még nem található.Az elmúlt években a zipscreen szövet gyártók olyan fajta anyagokkal is kísérleteznek, mint például az akrilszövet, amelyet általában a napellenzőkön használnak, de egyelőre jelentősen nagy előrelépést nem láthatunk.

Legfontosabb az áteresztőképesség és a nyitottsági tényező

Ha kültéri naphálót választ és bizonytalan, hogy üveg vagy poliésztert szálat válasszon, megnyugtatjuk- a különbség közöttük minimális. A termék mindkét esetben nagyon tartós, az egyetlen észrevehető különbség a kialakításban van, amikor a PES szálakból készült roló tömörebb felületet képez, míg az üvegszálból készült napháló egy textilesebb hatású szövet.Sokkal fontosabb paraméter a napháló kiválasztásakor a szövet fényáteresztő képessége, amely meghatározza, hogy a háló mennyire árnyékol.A legerősebb elsötétítő anyagok (úgynevezett black out) áteresztőképessége 0%,erős sötétítő anyagok 1% – 22%kisebb sötétítő hatás 23%-40%Fontos paraméter a nyitottság tényezője, amely meghatározza, milyen az átlátás az anyagon keresztül. Minél magasabb a tényező, annál jobban lehet átlátni. A nyitottsági tényező általában 1%-10%-ig van.A megfelelő szövet kiválasztásáról és a naphálók egyéb paramétereiről bővebben az útmutatónkban olvashat.Szerző: Miloslav Matoušek 2018 óta dolgozik a NEVA-nál mint marketingmenedzser. Tanulmányait a prágai Cseh Műszaki egyetemen végezte, a későbbiekben pedig marketing terén kezdte pályafutását.  Munkatapasztalatait a cseh Hanák bútorgyárnál és s Student Agency-nél szerezte. A NEVA-nál nemcsak a márkafejlesztésre összpontosít, de hosszútávú marketing és üzleti célokkal is foglalkozik.